Groen, schoon en circulair - ontdek de oplossingen van de Europese staalindustrie bij Tata Steel

Groen, schoon en circulair - ontdek de oplossingen van de Europese staalindustrie bij Tata Steel

15 september 2022

FDP neemt haar leden mee naar Tata Steel, om daar uit eerste hand te horen voor welke veranderingen de staalindustrie staat en wat de impact van deze veranderingen is op de gehele metaalverwerkende industrie in West Europa.

De industrie staat niet voor een verandering, maar voor een ware transformatie, waarbij grote investeringen en nieuwe technologische oplossingen hand in hand gaan om bedrijven en hun omgeving een schone en een duurzame toekomst te bieden.

Datum: 15 September

Locatie: Congrescentrum Dudokhuis Tata Steel IJmuiden

Tijd:

Aanvang programma met rondleiding: 13.00 (incl broodjes als lunch) – voor de lunch en rondleiding geldt beperkte beschikbaarheid*

Aanvang inhoudelijk programma: 15.00

Ten tijde van een hoop kritische publiciteit rondom Tata Steel, heeft het zelf bedrijf een vergaande visie neergelegd die moet zorgdragen voor een groen staalbedrijf, dat past in de omgeving waar het staat en dat helpt de toekomst van haar klanten en hun eindklanten/consumenten te verduurzamen.

Tijdens dit middagprogramma wordt ingegaan op wat er verandert qua regelgeving en welke initiatieven er reeds zijn aangekondigd door verschillende staalbedrijven in Europa. Tata Steel zal ook zijn eigen duurzaamheidsstrategie uiteenzetten en vervolgens hun zienswijze geven op welke impact de verduurzaming zal hebben op de Europese staalverwerkende industrie.

Er ontstaan nieuwe kansen door de investeringen in energie, infrastructuur, en schonere productieprocessen, maar wel tegen een achtergrond van energieschaarste door de oorlog in de Oekraïne en hoge inflatie. Europese bedrijven zullen concurrerend moeten blijven op de internationale markt, ondanks dat duurzaamheidsinvesteringen hier eerder zullen worden gedaan dan in andere regio’s. Dit betekent dat elk bedrijf zich nu een beeld moet vormen welke impact deze veranderingen hebben op hun toekomstige bedrijfsstrategie.  

Benieuwd naar de gestelde uitdagingen, de oplossingen en hoe bedrijven zich positief kunnen blijven onderscheiden in deze snel veranderende toekomst?

Sprekers:

  • Peter Suasso - Head of Sustainability Office
  • Peter Hoppesteyn - Programme Lead Operational Sustainability
  • Wilfred Geerlings - Manager Commercial Sustainable Development
  • Huib Simon - Head of Marketing – Sector Engineering

Programma:

13.00: Welkom en lunch

13.30: Tata Steel rondleiding (rondrit over het terrein met uitleg over geplande positionering toekomstige installaties + bezoek aan de Direct Sheet Plant (DSP))*

15.00: Start programma

1. Europese doelstelling voor de staalindustrie obv de Parijs akkoorden (Peter Suasso)

2. Investeringsinitiatieven vanuit de Europees staalindustrie om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen (Peter Hoppesteyn)

Korte pauze

3. Tata Steel Nederland duurzaamheidsroadmap (Peter Hoppesteyn + Wilfred Geerlings)

4. Kansen voor metaalverwerkende bedrijven in de Benelux (Huib Simon)

17.15: Afsluitende borrel

Graag aangeven bij de aanmelding of je wilt deelnemen aan de rondleiding of alleen het hoofdprogramma zult bijwonen

*er is een beperkt aantal plaatsen voor de rondleiding – toewijzing zal gaan op volgorde van inschrijving; FDP leden zullen hierbij voorrang krijgen