Wat is vervormingsstaal?
Vervormingsstaal is warm- of koudgewalste staalplaat met een laag koolstofgehalte zodat deze plaat goed te vervormen is.
 Het vervormen van de vlakke plaat wordt plaatomvormen genoemd of kortweg omvormen. Uit de vlakke plaat, die twee dimensionaal is, worden driedimensionale producten gemaakt.Veel voorkomende technieken van (plaat)omvormprocessen zijn dieptrekken en buigen. Andere technieken zijn: rubberpersen, hydrovormen, explosief omvormen en forceren.
Koudgewalste staalplaat wordt uit warmgewalst staalplaat gemaakt door de warmgewalste plaat na te walsen. Hierdoor is koudgewalst staalplaat over het algemeen dunner dan warmgewalste staalplaat en heeft het een gladder oppervlak. Het voordeel van koudgewalst staalplaat is dat heeft een betere kwaliteit en kleinere toleranties heeft. Dit komt door de extra stap van warm- naar koudwalsen.
 Waarom vervormingsstaal?
De meeste voorwerpen om ons heen zijn ruimtelijk ofwel driedimensionaal. De meest voorkomende technieken om ruimtelijke voorwerpen uit metaal te maken zijn gieten, sinteren, smeden, extruderen (het door een matrijs persen van metaal dat op een voorverwarmd is), verspanen en omvormen uit plaat.
In een toenemend aantal gevallen is het maken van producten uit plaat de goedkoopste oplossing: in de metaalindustrie heeft de plaatindustrie de overhand ten opzichte van de verspanende industrie. De grootste dunne plaat fanaten zeggen dan ook: 'verspanen is verspillen'.
Voordelen van het toepassen van vervormingsstaal zijn: - producten worden goedkoper.
- producten zijn bijna altijd lichter dan andere metalen producten. Dit
komt omdat de wanddikte dunner is dan in de metalen producten. Het brandstofverbruik tijdens transport is dan ook minder. - producten met een gelijke materiaaldikte zijn meestal sterker dan producten die op een andere manier vervaardigd zijn.
Nadelen van het toepassen van vervormingsstaal zijn:
- In sommige gevallen is er een lagere maatnauwkeurigheid. Dit wordt
vooral veroorzaakt door het materiaal zelf: plaatmateriaal is stijf in het vlak maar slap loodrecht op het vlak (ofwel het vervormt gemakkelijk).
Hoe wordt vervormingsstaal gemaakt?
Van erts tot ruwijzer
Het maken van ruwijzer omvat drie processen. Het eerste proces is de 'vergassing' van steenkool tot cokes. De steenkool wordt door deze behandeling poreuzer en daarmee geschikt voor gebruik in de hoogovens.

Het tweede proces is het voorbakken van fijn ijzererts tot brokken en knikkers, die sinter en pellets worden genoemd. Daarna begint de eigenlijke productie van ruwijzer. Uit cokes, sinter en pellets ontstaat in de hoogovens vloeibaar ruwijzer, dat met een temperatuur van circa 1500 °C uit de hoogoven wordt getapt.
Van ruwijzer tot ruwstaal IJzer omzetten in staal betekent vooral het verlagen van het koolstofgehalte. Ruwijzer bevat veel koolstof, waardoor het gestolde materiaal bros is en niet is te lassen, smeden of vervormen. In de staalfabriek wordt de koolstof uit het vloeibare ijzer gebrand door er met grote kracht zuurstof op te blazen. De temperatuur loopt daarbij op tot circa 2000 °C. Om de temperatuur niet verder te laten stijgen wordt schroot toegevoegd aan het vloeibare ijzer. Schroot is gebruikt staal, dat via de schroothandel en huisvuilverbrandingsinstallaties opnieuw wordt gebruikt bij de productie van nieuw staal (recycling).

Van ruwstaal tot warmgewalst staal vervormingsstaal
Het staal wordt op twee manieren verder verwerkt. Het grootste deel wordt tot een 22,5 centimeter dikke plak gegoten en vervolgens in de warmbandwalserij bij een temperatuur van circa 1200 °C gewalst tot een dikte tussen de 1,5 en 25 millimeter. Aan het einde van de productielijn wordt het staal opgerold. Een kleiner deel van het staal gaat naar de hypermoderne gietwals-installatie. In deze fabriek zijn de processen van gieten en walsen geïntegreerd tot één procesgang. Het vloeibare staal wordt gegoten, gestold, direct gewalst tot circa 1 millimeter dik en vervolgens opgerold. Dit staal wordt ook wel hogesterktestaal genoemd. Van dun naar dunner: koudgewalst staal vervormingsstaal
 De koudbandwalserijen walsen het warmgewalste staal verder uit tot bijvoorbeeld flinterdun verpakkingsstaal, met een dikte van 0,12 tot 0,49 millimeter. Of tot iets dikker staal voor klanten die er onder meer auto's of vaten van maken. Afhankelijk van de uiteindelijke toepassing, krijgt het staal nog extra nabehandelingen.
 Toepassingen van vervormingsstaal - Buiten- en binnendelen voor auto's
- Stalen meubelen
- Bruin- en vooral witgoed (vaatwassers, wasmachines etc.)
- Computerbehuizingen
- Buitenbekleding van gebouwen
- Binnenwanden
- Gebakscontainers en andere bakkerijartikelen
- Haardkachels en voorzethaarden
- Stampwerkproducten voor uiteenlopende toepassingen
- Halffabrikaten voor de verlichtingsindustrie
- Reflectoren
- Dakventilatorkappen
Wil je meer weten over vervormingsstaal, kijk dan eens bij:
www.corus.com
top
|