logo Federatie Dunne Plaat
Home Niet-verspanende bewerkingstechnieken Plaatmateriaal Gereedschappen Colofon
Hogesterkte staal
Plaatmateriaal | Blank metaal | Hogesterkte staal


Wat is Hoge Sterkte Staal?
Hoge Sterkte Staal, bron Corus
Hoge sterkte staal is een verzamelnaam voor staalkwaliteiten met een hogere sterkte dan de standaard dunne plaat.

Hoge Sterkte Staal is dus heel sterk materiaal wat toch dun is. Een ander kenmerk van Hoge Sterkte Staal is dat het goed vervormbaar is.

De producten die van Hoge Sterkte Staal gemaakt zijn, worden vaak voorzien
van een deklaag, bijvoorbeeld zink, om het roesten tegen te gaan.

Hoge Sterkte Staal kan zowel warm- als koudgewalst vervaardigd worden.

Meer informatie vindt u in het praktijkboek Hoge Sterkte Staal dat eind 2007 is ontwikkeld. Klik hier om het praktijkboek te downloaden.Waarom Hoge Sterkte Staal?

Hoge Sterkte Staal is dun materiaal wat zeer sterk is. Omdat het materiaal zo sterk is en toch zo dun, leidt het tot aanzienlijke gewichtsbesparingen. Met name in de transportsector kan het gebruik van Hoge Sterkte Staal voor veel voordeel zorgen. Door de toepassing van Hoge Sterkte Staal kunnen lichtere auto's, trailers of containers geproduceerd worden wat ten goede komt aan de levensduur en het energiegebruik.

bron CorusHet gebruik van Hoge Sterkte Staal biedt ook veel voordelen in de scheepsbouw. De sterke, dunne platen zijn goed lasbaar. Daarnaast vergen de dunne sterke platen minder lasmateriaal en is er weinig voor- en nabehandelingen nodig. Door het gebruik van Hoge Sterkte Staal in de scheepsbouw kunnen dus betere en goedkopere schepen gebouwd worden.

Het gebruik van Hoge Sterkte Staal biedt een oplossing voor sterke constructies, denk maar aan overspanningen in de bouw en onderdelen van bruggen. De normale staalsoorten zijn dan niet sterk genoeg.


Voordelen van Hoge Sterkte Staal:

 • De transportkosten zijn lager;bron Corus
  Door het gebruik van Hoge Sterkte Staal in de transportsector worden de wagens en containers lichter. Oftewel minder benzinekosten en een hogere nuttige last.


Nadelen van Hoge Sterkte Staal:

 • De constructies in de transportsector moeten aangepast worden om
  de teruglopende stijfheid te compenseren. Want Hoge Sterkte Staal
  is wel sterker maar niet stijver.

bron TNO
Hoe wordt Hoge Sterkte Staal gemaakt?

De hogere sterkte en goede vervormbaarheid van Hoge Sterkte Staal wordt bereikt
door het toevoegen van legeringselementen en het versneld afkoelen van het staal tijdens de productie. Juist bij de productie van dunne plaat zijn er goede
mogelijkheden om de vereiste afkoelsnelheden te realiseren.


Toepassingen van Hoge Sterkte Staal bron Corus

 • vrachtauto's
 • containers
 • scheepsbouw
 • bouw
 • bruggen
 • pijpleidingenAls je meer over dit onderwerp wilt weten kijk dan eens bij
:

http://www.corus.com

http://www.mcb.nl

top

VERDIEPING

Soorten Hoge Sterkte Staal

Het grootste deel van het staal dat geproduceerd wordt is laag koolstof staal met koolstof gehaltes onder de 0,25%. Deze staalsoorten zijn goed vervormbaar en taai waardoor ze makkelijk te bewerken zijn met verspanende bewerkingen, goed lasbaar en uitermate geschikt voor dieptrekken.

Typische vloeigrenzen voor laag koolstofstaal liggen rond de 300 N/mm2. Door toevoeging van een hoeveelheid elementen als koper, vanadium, nikkel en molybdeen worden staalsoorten verkregen met een meer dan dubbele sterkte, vloeigrenzen tot 700 N/mm2 zijn beschikbaar. Vanwege de lage gehaltes legeringselementen, combineren deze staalsoorten toch een goede lasbaarheid en vervormbaarheid met de hogere sterkte.


We maken onderscheid tussen warmgewalste en koudgewalste Hoge Sterkte Staal. De keuze tussen meer of minder vervormbaar dan wel hogere sterkte en de gekozen verhouding tussen deze 2 eigenschappen bepalen de verschillende soorten zoals:


Koudgewalste microgelegeerde kwaliteit (voor koudvervormen)
De sterkte-verhoging binnen deze groep wordt verkregen door het toevoegen van geringe hoeveelheden legeringselement (niobium en titaan). Deze kwaliteiten hebben ten opzichte van thermomechanische kwaliteiten bij dezelfde sterkte een betere vervormbaarheid. De maximale vloeigrens bedraagt ca. 500N/mm2.


Koudgewalst staal met bakehardening (BH) effect
Dit is een typische automobielkwiteit. In leveringstoestand heeft het materiaal een relatief lage sterkte en is uitstekend vervormbaar. Door een warmtebehandeling van het eindprodukt (bijvoorbeeld moffelen van de lak) stijgt de sterkte. De maximale vloeigrens na waarmtebehandeling bedraagt ca. 400N/mm2.


Koudgewalst met fosfor gelegeerde kwaliteiten
De sterkte wordt verkregen door legeren met fosfor. De vervormbaarheid is bij gelijke sterkte gelijk aan de BH-kwaliteiten. De maximale vloeigrens is ca. 350 N/mm2.


'Dual phase' (DP) kwaliteiten
Deze kunnen zowel warm- als koudgewalst geleverd worden. Door een geschikte combinatie van staalsamenstelling en afkoelsnelheid na warmwalsen of continu gloeien na koudwalsen ontstaat een structuur die bestaat uit ferriet met eilandjes martensiet. Deze kwaliteiten worden gekenmerkt door een goede vervormbaarheid en grote versteviging. Verstevigen wil zeggen dat het materiaal sterker wordt door het te vervormen. De maximale vloeigrens bedraagt ca. 750 N/mm2.


Naast deze kwaliteiten zijn er andere, minder veel gebruikte en sommige nog in ontwikkeling zoals CP-staal (complex phase staal), PM-staal (partial martensitic), TRIP-staal (transformation induced plasticity), TWIP staal (twining induced plasticity).
 
 


top

terug  |  print

zoeken