Materiaalkeuze en verwerking, overig

Overwegingen aanschaf laserlasmachine
Diodengepompte Nd:YAG laser, bron Trumpf
Een bedrijf zoekt altijd mogelijkheden om een product tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren. Dit is nodig om te kunnen blijven concurreren met andere bedrijven.

Als we het laserlassen gaan vergelijken met andere lastechnieken zoals MIG/MAG lassen valt op dat een laserlasmachine veel duurder in aanschaf is.

Maar daar staat tegenover dat de laserlasmachine een met veel hogere lassnelheid kan lassen. Ook hoeven de laserlassen meestal niet nabewerkt te worden en is het richten van producten na het laserlassen vaak niet nodig omdat de laserlas zeer smal en klein is.

Als een laserlasmachine is uitgerust met een hybride-systeem kunnen we meerdere soorten lasprocessen toepassen met één laserlasmachine. Dit geeft veel voordelen.

Daarnaast kan de laserlasmachine nieuwe ontwerpmogelijkheden bieden voor (bestaande) producten.

KostenbesparendKostenverhogend
Hoge lassnelheidAanschaf
Hoge laskwaliteitEnergieverbruik
Zeer nauwkeurigAfstemming met de andere bedrijfsafdelingen
Minder narichtenLasmallen
Geen nabewerkenOpleiding


Kortom, we kunnen veel tijd besparen met laserlassen en daardoor zijn de bewerkingskosten van een (serie)product meestal lager dan bij andere lasprocessen.

Dit betekent dat de duurdere aanschaf van een laserlasmachine snel terugverdiend kan worden mits de laserlasmachine veel wordt gebruikt, dus veel uren in bedrijf is.